Menu

Kom godt i gang med din jobansøgning
– vi giver dig her ti råd, som du ikke bare skal skrive bag øret, men have blinkende i panden, når du skriver en ansøgning.  

Til Print

 1. Forberedelse betaler sig

  Inden du går i gang med at skrive ansøgningen, er det vigtigt, at du har været grundig med forberedelsen. Det er der flere gode grunde til. For det første giver det dig et kvalificeret beslutningsgrundlag for, om du vil søge stillingen eller ej. For det andet vil det være væsentligt lettere for dig at forholde dig konstruktivt og fremadrettet til stillingen og virksomheden. Læs om virksomheden, og tjek dit netværk på sociale medier – måske kender du allerede nogen i virksomheden, som kan give dig lidt ’insiderviden’.

 2. Tilpas dit sprog til modtageren, når du skriver din ansøgning

  Din ansøgning skal naturligvis være velformuleret, og sproget og tonen må meget gerne svare til formen i stillingsannoncen. Hvis den er uformel, bør din ansøgning også være det. Der er forskel på, om du søger job hos et reklamebureau eller indenfor offentlig administration. Sæt dig i læserens sted og tilpas dit sprog derefter.

 3. Skriv ikke for langt

  Fat dig i korthed. En ansøgning er sjældent meget mere end 1 side. Tænk på, at du ofte kommer til ligge i en bunke med mange ansøgninger, så arbejdsgiveren skal hurtigt kunne danne sig et overblik over, hvem du er.

 4. Undgå standardansøgninger - gør din ansøgning personlig

  Undgå standardansøgninger. De er lette at gennemskue for arbejdsgiveren og er ofte diskvalificerende, fordi de ikke reflekterer på arbejdsgiverens specifikke jobannonce og samtidig mangler personlighed. Giv ansøgningen dit personlige præg, så den skiller sig lidt ud fra stakken af ansøgninger. Dvs. vær tro mod din stil, både i sprog og form – og målret altid ansøgningen til jobannoncen og stillingen, du søger.

 5. Sammenhold dine kvalifikationer i forhold til annoncens krav

  Arbejdsgiveren vil vide, om du matcher de krav, de efterspørger. En god ansøgning forholder sig aktivt og konkret til de krav, der stilles, så konkretiser så meget som muligt. Vælger du at skrive om din uddannelse og dine studiejobs, skal du skrive, hvad de har gjort dig i stand til. Du skal ikke forvente, at arbejdsgiveren ved det. Oversæt dine kvalifikationer til et sprog, som arbejdsgiveren kan forstå. Undgå at gentage dit CV, men udvælg nøje 1-2 helt relevante erfaringer, der responderer på annoncens krav.

 6. Motivér din ansøgning

  Begrund i din ansøgning, hvorfor du søger stillingen, hvad kan du tilbyde, og hvad din vision for jobbet er. Arbejdsgiveren skal have indtryk af, at du brænder for stillingen, og at det lige netop er din arbejdskraft, de har brug for.

 7. Vedlæg kun relevante bilag

  Bilag er typisk dit CV samt dokumentation for de ting, du har skrevet om i ansøgningen og CV'et - fx eksamensbeviser, udtalelser eller jobbeskrivelser fra dine tidligere jobs. Der er stor forskel på, hvad de personaleansvarlige vil have af bilag. Af de fleste jobannoncer fremgår det, hvad der skal fremsendes af bilag og ofte er CV’et nok. Resten kan du vælge at tage med, når du bliver indkaldt til samtale.

 8. Lad andre gennemlæse din ansøgning

  Få andre til at læse dine ansøgninger igennem og komme med konstruktiv feedback og forslag til, hvordan formuleringer og indhold kan forbedres. Få også andre til at læse korrektur, inden du sender den færdige ansøgning af sted, så du undgår stavefejl eller lignende.

 9. Få inspiration

  Hænger du lidt fast i forhold til at komme i gang med din ansøgning, kan du sagtens hente inspiration fra andre personer eller andre ansøgninger. Spørg i dit netværk, om nogen vil dele deres (succesfulde) ansøgninger eller erfaringer med dig – du får sikkert lejlighed til at gengælde tjenesten en dag.

 10. Formalia skal være i orden

  Sørg for at have formalia i orden. Det vil sige overhold ansøgningsfristen, husk rigtige adresser for modtager og afsender, og husk dato.

Så er det bare med at komme i gang – og rigtig god fornøjelse med din jobsøgning.

Kilde: Aarhus universitets hjemmeside

AOF Nordjylland 
Aftenskolen
Tlf. 72 13 23 01
www.aofnord-aftenskolen.dk
AOF Nordjylland
Daghøjskolen
Tlf. 72 13 23 02
www.forskolen-aalborg.dk
AOF Nordjylland 
Kursushuset
Tlf. 72 13 23 08
www.aofnord-kursushuset.dk
Puljeordningen
Solsikken

Tlf. 22 79 43 80
www.solsikken-tinghusgade.dk
KreaFryd
Kreativt værksted 
Tlf. 72 13 23 01
www.kreafryd.dk
         
AOF Nordjylland
Administration

Tlf. 72 13 23 00
www.aofnord.dk
AOF Nordjylland
Læse- Stave Butikken

Tlf. 72 13 23 05
www.laesestavebutikken.dk
AOF Nordjylland
Tilbage Til Fremtiden

Tlf. 72 13 23 00
www.tilbagetilfremtiden.dk
A-vikar
Tlf. 72 13 23 23
www.a-vikar.dk
 

Find vores adresser

Ultimate Web